På kursus i IKEBANA-teknik i Japan

 

Ikebana-kursus på ægte japansk. Tatami-måtter og bord på gulvet, samt dejligt engagerede kursister. Og ja, man bliver øm i benene.

Instruktøren gennemgik, rettede til og godkendte alle dekorationer, før kursisten var klar til næste trin.

 

Ikebana var for rigtige mænd!

Oprindeligt var Ikebana kun for mænd. Altså sådan rigtige mænd, nemlig samuraier. Ikebana blev betragtet som en kunstart på linie med billedkunst, men allervigtigst blev det praktiseret for at meditere og rense sindet.

I dag er det hovedsageligt kvinder, der udfører Ikebana, men der er en respekt for såvel blomster, blomsterdesignet som blomsterdesigneren, og det på en måde, som vi slet ikke er vant til.

Blomsterkursus på japansk 

Mit Ikebana-eventyr foregik hos Noriko Anbe, som er en instruktør med mere end 30 års erfaring. Bagerst i hendes privat hjem havde hun kursuslokale, hvor en flot blomsterglade kvinder mødtes en gang om ugen. 

Vi blev hilst hjertelig velkommen og fik en kort introduktion til grundprincipperne i Ikebana. På japansk, selvfølgelig, så tegnsprog blev studeret flittigt.

Og så var det ellers at gå i gang. Hver kursist fik udleveret en flad skål, blomster og ikke mindst en fakir. Og hvad er så det? Jo, en fakir er et yderst vigtigt element i japansk blomsterkunst, og det er en lille, men meget tung metalplade med pigge, som blomsterne sættes i. 

Når blomsterne holdes fast af en fakir, bliver dekorationen meget 'ren' og enkel i bunden.

Godkendelse med kryds og stempel

Alle arbejdede koncentreret og gennemtænkte placeringen af hver en blomst. Ingen hastværk, men med stor respekt for blomster og stilart. Ikebana-stilen er baseret på en række århundredgamle principper, som er vigtige at respektere.

Når en kursist var færdig med sin dekoration, blev den nøje gennemgået af instruktøren. På mine egne kurser forsøger jeg meget at vejlede kursisterne, men har også stor forståelse for personlig stil og smag, så mine ord er mest gode råd. Men sådan var det ikke her. Nej, instruktøreren satte sig foran dekorationen, og så blev der ellers lavet om, til hun var tilfreds og alle principper overholdt.

Med dekorationen godkendt, fik kursisten et kryds og et stempel i sin kursusbog og var så ellers klar til næste niveau i blomsterbindingens svære kunst. Men det var først næste gang. Dagen var slut, og til min store overraskelse blev alle blomsterne taget op af dekorationerne!!. Ja, kursisterne fik kun blomsterne med hjem, mens de lånte underlag og fakirerne blev stillet på plads til næste gang. 

Stole Ikebana-kursist

En erfaring kursist med sit færdige værk.

Alle de dygtige kursister, som jeg var på kursus med. Det er underviseren med briller forrrest i midten.

Der var stor interesse for at se, hvad jeg laver med blomster.

 

Glæden ved blomster er universel

Det var en sjov oplevelse at være på blomsterkursus i IKEBANAens eget land, og da vi alle var færdige, skulle jeg selvfølgelig vise, hvordan vi binder blomster i Danmark. For japanerne er det jo lige så eksotisk, som japansk blomsterkunst er for os. Og dog har vi den enkle, men iøjnefaldende design tilfælles. Og så naturligvis glæden ved at arbejde med blomster og naturmaterialer.

 

Artiklen er skrevet af blomsterdesigner Jette Vrængmose, indehaver af Uniqa Blomster.

Læs også om:

IKEBANA, samuraier og blomsterkursus

IKEBANA-skulpturer på udstilling

Tag på kursus hos Uniqa

Det kan du bruge tørre græsser til