IKEBANA-skulpturer på udstilling

I Sekigahara, hvor samuraiernes sidste store slag blev udspillet for godt 150 år siden, blomstrer det nu. Det er et frodigt landbrugsområde, og her var jeg så heldig at få lov til at overvære en udstilling i Ikebana, Japans berømte blomsterbindingsteknik.

Udstillerne var kursister, som selv gik på Ikebana-kursus. Der var såvel nybegyndere og børn som erfarne blomsterbindere med mange års erfaring, og det gav jo stor spreden i typen af dekorationer. Ja, dekorationer er måske i virkeligheden at underdrive for med Ikebana-teknikken bliver blomsterne forvandlet til rene blomsterskulpturer.

 

 

Udstilling for at vise Ikebana-kunsten

Og hvorfor laver de så denne udstilling?

Jo, det gør de for at vise omverdenen, hvad de har lært, og hvordan blomster kan arrangeres. For selv om kursisterne måske har været på mange kursusforløb i blomsterkunstens ædle verden, så er det faktisk sjældent, at andre ser dekorationerne. 

Til kurserne får kursisterne nemlig ikke dekorationerne med hjem, hvilket jo for os er meget underligt. Næ, alle underlag og fakirer, som dekorationerne typisk laves på, låner kursisterne nemlig af instruktøren, så når et kursus er slut, afmonteres alle blomster, og det lånte udstyr leveres tilbage. Derfor er det kun blomsterne, som kommer med hjem.

 

 

 

Blomster inspirerer

På sirligt opstillede borde blev de mange dekorationer vist frem. Og der var mange fine ting at beundre. Jeg blev i hvert fald meget inspireret og kan helt sikkert bruge stilen i mit eget blomsterbinderi, som også ofte er meget enkelt, så man ser de enkelte blomster. Ikebana betyder 'at få blomster til at leve'. Så stilen imiterer naturen med grene og krogede blomster, som alle har sit eget værd i en dekoration. Det er noget, jeg rigtig godt kan lide.

Udstillingen blev ledet af Sadako Kawase, som har arbejdet med Ikebana i rigtigt mange år. Hun var en venlig, ældre dame, og det var skønt at opleve hendes dedikation og ikke mindst stolthed ved sit arbejde som underviser og blomsterdekoratør.

Smuk og enkel lotusblomst

Sadako Kawase viser os stolt rundt

Orkideen Gloriosa har en naturlig ynde

Artiklen er skrevet af blomsterdesigner Jette Vrængmose, indehaver af Uniqa Blomster.


Læs også om:

IKEBANA, samuraier og blomsterkursus

IKEBANA-kursus i Japan oplevet indefra

Kurser hos Uniqa

Blomsterbinding med årstidens naturmaterialer

Se vejledninger trin-for-trin